Restauracja Belona kulinarny punkt na mapie Gdyni;-)

Pogoda w maju nas nie rozpieszcza. Mamy dla Was propozycję spędzenia czasu w pięknej restauracji, w której byliśmy jakiś czas temu.

Restauracja Belona znajduje się w trzygwiazdkowym hotelu Błękitny Żagiel, przylegającym do Studenckiego Domu Marynarza.

Restauracja urządzona jest w stylu morskim, muszelki, stateczki, czy obrazy wprowadzają nas w klimat nadmorskiego miasta.

Z przystawek wybrałam cukinię faszerowaną ratatouille zapiekaną z kozim serem, podaną z sałatą (18 zł). Pyszny początek obiadu. Cukinia rozpływała się w ustach.

Maciek zdecydował się na pyszne krewetki tygrysie w sosie czosnkowo – estragonowym na winie, podane ze świeżym pieczywem za 6 szt. 35 zł). Krewetki były w pancerzykach, więc do dania została podana miseczka z wodą aby móc opłukać sobie palce

Z dań głównych wybrałam łososia z patelni ze skorupką cytrynową na konfiturze z kopru włoskiego z szafranowym aioli i zielonymi warzywami (42 zł). Ostatnio zaczęłam przekonywać się do ryb;-) Przepyszna, świeża ryba podana na strączkach groszku.

Wybór Maćka padł na stek z antrykotu wołowego podany z marynowaną pieczarką w maśle tymiankowym, zapiekanym pomidorem, frytkami i sosem z zielonego pieprzu (49 zł), całość wspaniale ze sobą się komponowała. Stek podany był tak jak sobie Maciek zażyczył, czyli medium rare.

Jedzenie było pyszne, świeże a nie mrożone. Zresztą po naszym zamówieniu skończyły im się cukinie i łosoś, my nie mogliśmy wybrać dania z dorszem, więc mogę śmiało stwierdzić, że wszystko kupowane jest na bieżąco.

Polecamy Wam to miejsce!;-)


Dodaj komentarz