Dynia – kulinarna królowa jesieni, czyli przepisy na dynię ;-)

Uwielbiam jesień 😉 chociaż przyszło mi to z czasem, kiedyś jak kończyło się lato to popadałam w nostalgię i czekałam na wiosnę;-) chociaż okres świąt Bożego Narodzenia zawsze był dla mnie najpiękniejszy 😉 Natomiast teraz doceniam każdą porę roku <3

Jesień jest magiczna, kolorowa i cudowna 😉 oczywiście, jeśli jest to nasza złota, polska jesień;-)

Dzisiaj przedstawię Wam moje trzy ciekawe pomysły na kulinarną odsłonę dyni 😉

U mnie w domu z dyni mama robi deser na bazie zalewy octowej 😉 Ja natomiast uwielbiam eksperymenty w kuchni i tak oto powstały trzy ciekawe pomysły na dynię 😉

  1. Shake dyniowy:

Pomysł ten zrodził się w mojej głowie jakieś dwa lata temu. Byłyśmy z Kingą w KFC i właśnie tam kupiłyśmy sobie shake dyniowe. Miłość od pierwszego posmakowania 😉 wiadomo, że KFC to nie jest zdrowa forma żywienia, nie mniej shake był obłędny, niestety zawsze w okresie jesiennym idziemy do KFC i shaków już nie ma. Sama postanowiłam stworzyć ten napój i powiem Wam, że mi całkiem nieźle wyszło 😉 Zresztą koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać 😉

Składniki na dwa kubki:
– 500 ml mleka migdałowego
– 150 ml puree z dyni
– ok. 1 cm imbiru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 3/4 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki miodu
– szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Imbir ścieramy na najmniejszych oczkach na tarce, następnie do garnka wlewamy mleko, dodajemy imbir, cukier, miód, gałka muszkatołowa, cynamon i podgrzewamy na małym ogniu. W między czasie dodajemy puree z dyni i podgrzewamy do pożądanej temperatury.

Puree z dyni robię następująco: kroję dynię (ze skórką) na większe kawałki, wyjmuję środek. Wkładam do piekarnika na 180 stopni i piekę około 35 min (tak aby można było wbić widelec). Następnie po ostudzeniu, odkrawam skórkę i dynię miksuję aż uzyskam gładką konsystencję. Puree można zamrozić, użyć jako bazę do zupy krem itp. 😉

Moje dwa tipy na shake:

Tip 1:
Do shake warto zrobić kruszonkę 😉 polepszy to smak napoju
Tip 2:
Opcja na zimno: do napoju i kruszonki dodajemy lody waniliowe

2. Zupa krem z dyni

Uwielbiam! Nic chyba bardziej nie kojarzy mi się z jesienną kuchnią, jak krem z dyni 😉 Przepisów i wariacji na temat kremów jest pełno 😉 oto moja propozycja:

Składniki:
– 1 kg dyni
– 4 średnie marchewki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 cm imbiru
– 600 ml bulionu warzywnego
– sól
– pieprz
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Marchewkę, cebulę po obraniu kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, natomiast imbir ścieramy na najmniejszych oczkach. Wszystkie te składniki podsmażamy z dodatkiem oliwy. Po chwili dodajemy dynię pokrojoną w kostkę. Wszystko smażymy, przekładamy do garnka, w którym jest już bulion warzywny. Gdy już wszystkie warzywa będą miękkie, blendujemy je i doprawiamy do smaku.

Mój tip:
Mi najlepiej zupa krem smakuje z posypanymi na górze nasionami z dyni, które wcześniej podsmażam na patelni 😉

3. Placuszki z dyni:

Składniki:
– 500 g dyni
– 1 ząbek czosnku
– 4 marchewki
– 10 g natki pietruszki
– 20 g imbiru
– 50 g mąki pszennej
– 3 jajka
– łyżeczka soli
– łyżka curry
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Dynię, marchewkę obrać i potrzeć na tarce na największych oczkach, imbir trzemy na najmniejszych, czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie wszystkie składniki mieszamy wraz z przyprawami, jajkami oraz mąką.

Mój tip:
Przepis jak każdy można zmieniać według uznania, np. tutaj można dołożyć cebulę, ser itp. 😉

Gotowanie to przede wszystkim powinna być przyjemność 😉 każdą z moich propozycji możecie wykonać według siebie 😉 nienawidzisz czosnku – nie dodawaj, uwielbiasz cebulę – dodaj więcej itp. 😉

Smacznego 😉

Dodaj komentarz