Magda Gessler znana jest chyba wszystkim, dzięki Rewolucjom Kuchennym stała się ikoną polskiej gastronomii. Osobiście nie jestem fanką tego programu telewizyjnego, oglądałam kilka odcinków ale zawsze ciekawiło mnie czy faktycznie w jej restauracjach jest smacznie.
Przy wejściu powitał nas menadżer sali, który wskazał nam miejsce;-) Akurat dostaliśmy miejsce z widokiem na pracę kucharzy. Bardzo zdziwił mnie wystrój restauracji. Pamiętam jak w kilku odcinkach kuchennych rewolucji Magda Gessler komentowała wystrój jako babciny, że ktoś zbierał wszystko co mógł i pokładał w restauracji, podobne odczucie miałam też u niej. Idąc do toalety na parapecie leżały ozdoby wyjęte w ogóle z kontekstu. Jeśli chodzi o czystość nie mam żadnych zarzutów poza widocznym wiadrem z resztkami na jednej z lad. Obsługa znała dania i potrafiła doradzić, myślałam, że będą bardziej oficjalni i sztywni jak w niektórych restauracjach a tu wręcz przeciwnie.
Maciek zamówił krewetki smażone z hiszpańską kiełbasą chorizzo (33zł), danie było bardzo dobre. Jeśli ktoś lubi owoce morza to mogę z czystym sumieniem polecić to danie. Laura chciała nuggetsy a ja zamówiłam dla siebie pierś z kurczaka zagrodowego, zamawiam piersi praktycznie za każdym razem jak jesteśmy gdzieś w restauracji i chyba nigdy w życiu nie jadłam tak idealnie przyrządzonej i wyjętej w odpowiednim czasie piersi. Dodatkiem do piersi był regionalny ser, puree z topinamburu czyli słonecznika bulwiastego, jarmuż i papryką. Wszystko wspaniale ze sobą zagrało.
Do dań wybraliśmy lemoniadę truskawkową z arbuzem i chyba nikogo nie dziwi jak napiszę, że była przepyszna.
Na koniec kolacji kelnerka wręczyła nam ulotkę Spiżarnia Schroniska Smaków -Magdy Gessler, mogliśmy zaznaczyć, które ewentualnie produkty chcemy kupić. Pani odpowiadała na wszystkie zadane pytania, dobrze orientowała się w oferowanym asortymencie, potrafiła też nam doradzić gdy mieliśmy wątpliwości. Co cechuje te wyroby, bardzo krótki skład bez konserwantów i barwników. Kupiliśmy kilka produktów, niektóre dla nas a inne na prezent.