Pierniczki – moja wersja świątecznego przepisu <3

Pisałam już o moim przepisie na kakao 😉 TUTAJ;-), pisałam też o przepisie na grzańca, herbatę zimową oraz gorącą czekoladę TUTAJ;-)

Czas na przepis na pierniczki!

Na necie można znaleźć zapewne kilka tysięcy różnych przepisów, ja zamierzam dołożyć kolejny 😉

W mojej wersji nie używamy przyprawy do piernika, chociaż oczywiście poszczególne przyprawy można zastąpić gotowcem, ale po co 😉

Składniki

1 kg mąki

300 g miodu – naturalny oczywiście

170 g masła

3 jajka

3 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, goździków

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

Do garnuszka włożyć masło, cukier, miód oraz przyprawy. Podgrzać do momentu aż wszystkie składniki się połączą.

Do mąki dodać sodę i wymieszać to z przygotowaną i wystudzoną masą płynną.

Do tego wbijamy jajka i całość zagniatamy. Jeśli jest taka potrzeba dodać mąki.

Następnie podzielić ciasto na dwie – trzy części (będzie łatwiej), rozwałkować (jeśli jest potrzeba oprószyć mąką) i w tym momencie w ruch idą foremki 😉

Pierniczki piec w 180 C około 15 minut.

Ten przepis warto wykonać wcześniej, około 2 tygodnie przed świętami 😉

Warto do lukru dodać troszkę sproszkowanego anyżu ;-). Dzięki czemu aromat pierniczków będzie jeszcze bardziej wyczuwalny i świąteczny 😉

Dodaj komentarz