Nic nie kojarzy się tak z polską kuchnią jak pierogi ;-). Babcia na cieście do pierogów uczyła mnie dodawania, odejmowania, mnożenia i dzielenia ;-). Ja od zawsze byłam fanką pierogów z kapustą i grzybami, chociaż lubię wszystkie byle nie mięsne ;-).
Mandu
Moja ukochana pierogarnia, która w Trójmieście ma trzy punkty – w Gdyni, w Gdańsku: Oliwie i Śródmieściu. Odwiedziłam wszystkie i wszędzie jest równie dobre jedzenie, miła obsługa i super klimat. TUTAJ 😉 link do mojego wpisu z 2021, wtedy odwiedziłam pierwszy raz tę pierogarnię.


Nasze wybory
Pierogi, które wybraliśmy to z mielonym mięsem wieprzowo- wołowym, z kapustą i grzybami, jiaozi – smażone w głębokim oleju, chińskie pierogi z wieprzowiną oraz pierogi gotowane z młodą kapustą, kiełbasą i cebulą. W końcu przełamałam się i zamówiliśmy wspólnie pierogi na słodko, oczywiście nasz sierpniowy wybór to były pierogi z jagodami.


Z własnoręcznie mielonym mięsem wieprzowo-wołowym podawane z białą cebulą zasmażaną na boczku 32,50 PLN

Smażone w głębokim oleju, chińskie pierogi z wieprzowiną, grzybami mun, makaronem sojowym, marchewką, kapustą pekińską z dodatkiem szczypiorku. Podawane z lekko pikantnym sosem limonkowym.

Z jagodami podawane z kwaśną śmietaną – bez kwaśnej śmietany w wersji wegańskiej 29 PLN

Pierogi ulepione są z idealnego ciasta! Farsz oczywiście wybrany według własnych kubków smakowych, ale te, które zdarzyło mi się jeść zawsze były idealne ;). Moje pierwsze pierogi na słodko – nawet nie wiecie, jak długo omijałam je szerokim łukiem :D. Jednak teraz okazał się to strzał w 10! A pierogi z jagodami to mój smak lata 2022 ;-0> Idealnie przygotowane, farsz z jagodami był mega smaczny, jagody były całe, nierozgotowane i co najważniejsze było ich dużo!
Bardzo Wam polecam to miejsce! Koniecznie będąc w Trójmieście zajrzyjcie tam na obiad ;-).